Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние, но се стабилизира.

...
Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние, но се стабилизира.
Коментари Харесай

Словашки журналист: Атентатът срещу Фицо ще раздели още повече обществото

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко положение, само че се стабилизира. Това сподели Лукаш Ондерчанин, основен редактор „ Международни вести “ в SME – Словакия.

Словашкият министър председател към този момент съумява да говори и е провел диалог с новоизбрания президент Петер Пелегрини, само че не е ясно какво са коментирали, посочи журналистът.

„ Роберт Фицо към момента остава в сериозно положение. Възстановяването може да продължи със седмици и месеци “, добави Ондерчанин.

„ Има доста разнопосочна информация за нападателя. Знаем, че той е бил несполучлив публицист. Не се знае дали 71-годишният мъж е обвързван с паравоенни организации. Той е бил пацифист. Не е харесвал оръжията. Не е харесвал Фицо и политиките му. Участвал е в антиправителствени митинги “, обясни за bTV Лукаш Ондерчанин.

Според него въоръженото нахлуване е било авансово планувано.

„ Стрелецът е участвал при предходни срещи на държавното управление. Със сигурност е следил дейностите на Роберт Фицо през последните месеци “, уточни журналистът.

Засега се счита, че нападателят е „ вълк единак “, който е работил самичък.

„ Той е бил повлиян от политиката. Бил е опозиционно надъхан. До този миг считаме, че няма да има последващи офанзиви. Хората, които познават нападателя, споделят, че не са очаквали той да извърши сходно нещо “, посочи Ондерчанин.

Обществото в Словакия е било поляризирано и преди атентата против Роберто Фицо, а опитът за нападение в допълнение способства за разделянето.

„ Различните елементи от обществото и някои хора упрекват опозицията и медиите за случая. Голям проблем е, че обществените мрежи са цялостни с ненавист и това не оказва помощ. Очакваме обществото да стане още по-поляризирано. Има страхове, че държавното управление може да наложи ограничавания върху свободата на словото “, разяснява основният редактор „ Международни вести “ в SME – Словакия.

Основна тематика в страната е здравето на Роберт Фицо, а политиката е оставена на второ място на фона на предизборната акция за идните избори за членове на Европейския парламент.

Снимка: EPA
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР